Videnbase og specialrådgivning

Videnbase og specialrådgivning
Projektansvarlig
Videnspredning for projektet
Artikel: "Nitrifikationshæmning kan få stor betydning."

Artikel i Effekt Landbrug den 2. februar 2013.

Artikel: "Der er mange gode grunde til at kende gyllens indhold af næringsstoffer."

Artikel i EffektivtLandbrug den 30. marts 2013.

Artikel: "Der skal være betydelige skader i hveden, før tabet overstiger 20 procent."

Artikel i EffektivtLandbrug den 9. april 2013.

Artikel: "15 jævnt fordelte rapsplanter er nok."

Artikel i EffektivtLandbrug den 6. april 2013.

Artikel: "Grænseværdi for spirehæmmende svampe sænkes."

Artikel i EffektivtLandbrug den 29. maj 2013.

Artikel: "Ny sygdom i hvede i Jylland."

Artikel i EffektivtLandbrug den 25. maj 2013.

Artikel: Ved stort areal med vinterraps bør sås flere sorter

Artikel i EffektivLandbrug den 4. juni 2013.

Bekæmpelse af skræpper i græs

Artikel: EffektivtLandbrug den 8. oktober 2013.

Tyske landmænd tildeler mere kvælstof end anbefaligerne

Artikel: EffektivtLandbrug den 15. oktober 2013.

Ingen sanktioner mod overskridelserne

Tyske regler for humusbalance Artikler: EffektivtLandbrug den 15. oktober 2013.

Dødemandsknap opfylder krav om stop ved vaskeplads

Artikel: EffektivtLandbrug den 16. november 2013.

Kornsorter analyseret for foderværdi til svin

Artikel: EffektivtLandbrug den 20. december 2013.

Formålet med projektet er at yde den enkelte landmand – enten direkte eller gennem sin lokale rådgiver – adgang til den nyeste viden om produktionen, driftens teknologiske muligheder samt regler og rammebetingelser. Adgang til denne specialviden sikrer såvel den konventionelle som den økologiske landmand et solidt fagligt beslutningsgrundlag for justeringer og nytænkning i forhold til produktionens gennemførelse og en fortsat miljømæssig og driftsøkonomisk optimal produktion.

I projektet ajourføres og formidles viden fra både igangværende og nyligt afsluttede forskningsprojekter i ind- og udland, og der indsamles og formidles informationer omkring den faglige betydning af nye regler og love. Aktiviteterne sikrer specialviden i forhold til produktionsfaglige spørgsmål vedr. både markdrift og husdyr samt økonomi, jura og it. Projektet vil særligt beskæftige sig med markdriftsmanagement, udnyttelse af næringsstoffer, afgrødefølge, herunder indpasning af efter- og mellemafgrøder samt optimal anvendelse af plantebeskyttelsesmidler. Der bliver fokuseret på afgrødekvalitet til de respektive husdyrproduktioner, og der sker en formidling af den nyeste viden inden for fodervurdering, fodersammensætning og foderhåndtering. Projektet har endvidere fokus på at sikre landmanden et helhedsorienteret beslutningsgrundlag – hvorfor der også udføres specialrådgivning om nye regler og rammebetingelser, som kan sikre landmanden den nødvendige viden i forhold til at drive en helhedsorienteret økonomisk rentabel produktion.

Effekten af projektet vil være, at såvel den konventionelle som den økologiske landmand sikres et bredt spekter af let tilgængelig ny viden, der understøtter en faglig og bæredygtig udvikling af den enkelte landbrugsbedrift. Effekten vil endvidere være, at den nye specialviden danner basis for, at den enkelte landmand har et godt udgangspunkt for såvel i den daglige drift, som i et strategisk perspektiv at planlægge en helhedsorienteret, miljømæssig og driftsøkonomisk optimal produktion.

Sprøjtemiddelstrategi er klar

Regeringen har efter en offentlig høringsrunde indgået en bred aftale om sprøjtemiddelstrategien 2013-15.

Tyske forsøg med svampebekæmpelse i hestebønner

I forsøg i Slesvig Holsten er der de senere år opnået pæne merudbytter for svampesprøjtning under blomstring i hestebønner med Folicur.

Effekt af triazoler mod Septoria

I England har man de senere år set en faldende effekt af epoxiconazol (Opus/Rubric/Maredo) og prothioconazol (Proline) mod Septoria. Dette er ikke set i Danmark, men der er set en betydelig faldende effekt af Folicur/Orius mod Septoria i Danmark.

Sådan bruges egen udsæd af vårsæd

Det er vigtigt, at du er omhyggelig med produktionen af den hjemmeavlede udsæd. Der er op til 260 kr. pr. ha til aflønning af eget arbejde, men også en risiko for tab, hvis ikke du er omhyggelig. HUSK altid at betale forædlerafgift.

Etablering af roer til foder og bioenergi

Der er igen interesse for at dyrke roer. Et højt udbytte kræver dog tidlig etablering af roerne, et optimalt såbed, en effektiv ukrudtsbekæmpelse og, at sandflugt på arealet kan forhindres.

Giv græsmarken et forårseftersyn

Husk, at holde græsarealerne under observation i den kommende periode. Det skiftende vejr med lave temperaturer om natten og solskin om dagen kan være hårdt for græsmarkerne.

Skal vintersæden sås om?

Vinterhvede er som regel bedre til at kompensere for en ringe overvintring end vinterbyg. Beregninger viser, at der skal et udbyttetab på mindst 20 pct. til i vinterhvede, før omsåning er aktuel og op mod 30 pct. før en isåning af foderbyg er rentabel.

Bentazonfund i boringer

Rapport fra Miljøstyrelsen viser, at anvendelse af bentazon i vårsæd med kløverudlæg, ærter, majs ikke medfører udvaskning over grænseværdien for drikkevand, men at der af og til er overskridelse i det øverste grundvand i en kort periode efter udbringning

Frister for enkeltbetaling 2013

Oversigt over frister i forbindelse med ansøgningsrunden 2013 og de muligheder, der er for at ændre eller annullere ansøgninger eller overdragelsesskemaer på forskellige tidspunkter.

Konsekvens af langsigtet reduktion i kvælstoftilførslen

Forsøg gennemført af Aarhus Universitet dokumenterer, at effekten af at reducere kvælstoftilførslen er større, end hvad der kan beregnes ud fra étårige forsøg.

Foreløbige resultater af drænvandsundersøgelsen 2012/13

En foreløbig opgørelse af landbrugets drænvandsundersøgelse 2012/13 på 426 lokaliteter viser, at det gennemsnitlige indhold af total-kvælstof er 8,3 mg pr. liter i forhold til 6,7 mg pr. liter året før, hvor der var 232 lokaliteter.

Tyske forsøg med sprøjtetidspunkt på dagen ved svampebekæmpelse i hvede

Der blev opnået bedst effekt mod svampesygdomme ved sprøjtning kl. 14 og kl. 20 med 200 l/ha og 8 km/t.

Så ikke majs i hjulspor

Majs er ekstrem følsom for strukturskader. Kør derfor med smalle tvillinghjul og standsringe, så der ikke sås i hjulspor.

Tyske forsøg med vækstregulering af vinterraps om foråret

Der er ikke opnået noget merudbytte for at forårsbehandle i forsøg uden lejesæd, og i forsøg med middel til meget lejesæd er opnået et bruttomerudbytte på i gennemsnit 1,6 hkg/ha.

Ny ansøgningsrunde for 5-årigt tilsagn om Pleje af græs- og naturarealer i Natura 2000-områder

Mulighed for at søge 5-årigt tilsagn om pleje af græs- og naturarealer i Natura 2000-områder frem til den 31. maj 2013.

Ensileringsmidler 2013

Inden du bruger et ensileringsmiddel, skal du gøre dig klart, hvad målet er, og om der er en økonomisk gevinst ved at anvende midlet.

Klager over lysåbne arealer giver medhold

I foreløbig to sager har landmænd fået medhold i, at arealer, der støder op til nye skovarealer, ikke er lysåbne. Der er tale om korte og konkret begrundede afgørelser.

Vigtigt, at stubhøjden er korrekt ved 1. slæt græs

Det er altid vigtigt, at stubhøjden er korrekt ved skårlægning af kløvergræs, men på arealer med vinterskader er det særligt vigtigt, at stubhøjden er 7-8 cm ved første slæt.

Udenlandsk arbejdskraft – manglende overholdelse af betingelserne i opholdstilladelsen

Styrelsen for Fastholdelse og Rekruttering oplyser, at flere landmænd ikke overholder de lønmæssige krav, der er givet i opholdstilladelsen

Monitering af roemarker med dårlig fremspiring

Tre roemarker med sorten Enermax er indberettet med dårlig fremspiring.

Monitering af majsmarker med dårlig fremspiring

Yderligere to majsmarker med Amagrano og Lapromessa er indberettet med mangelfuld fremspiring.

Elefanthaler i majs

De gode vækstforhold i majs kan give elefanthaler i enkeltplanter. Bladene folder sig ud igen, og der vil sjældent være tale om betydende forekomst.

Monitering af majsmarker med dårlig fremspiring, 24 juni 2013

Majsmarker med Anvil, Kaspian og Shoxx er indberettet med mangelfuld fremspiring i den forløbne uge.

Monitering af roemarker med dårlig fremspiring

Seksten roemarker med sorten Enermax er indberettet med dårlig fremspiring.

Monitering af roemarker med dårlig fremspiring

27 roemarker med sorten Enermax er indberettet med dårlig fremspiring.

Vurdér grovfoderudbytterne, og overvej, hvor meget helsæd der er brug for

Tegner det til lidt lave udbytter i græs- og majsmarkerne, kan du supplere med helsæd eller indkøbt majs. Af hensyn til udbytte og kvalitet er det vigtigt at vælge det rigtige høsttidspunkt, ligesom det er afgørende at passe på udlægget.

Hvedesorters modtagelighed overfor aksfusarium

En lang række hvedesorters modtagelighed mod aksfusarium er igen i år undersøgt ved Aarhus Universitet via kunstig smitte. Resultaterne vises.

Der er ''time out'' for markvanding i græsmarkerne

Stærk tørke, hård blæst og temperaturer over 24 grader er ikke græsvejr. Græsset sætter stængler, væksten standser, og effekten af markvanding er begrænset. Majs skal vandes nu.

Stor udbyttevariation ved forsuring af gylle til vinterhvede

Et sammendrag af 26 forsøg med markforsuring af gylle til vinterhvede viser et merudbytte på gennemsnitligt 1 hkg pr. ha og en stigning i kvælstofudnyttelsen i gylle på 4 pct. enheder.

Sæson for udtagning af jordprøver

For at sikre fuldt udbytte med færrest omkostninger til kalk og gødning er det vigtigt at udtage jordanalyser hvert 5.-7. år. Kvægbrug med over 1,7 dyreenheder pr. ha skal have udtaget prøver hvert fjerde år.

Krav om kontrol af gyllebeholdere hvert 5. år

Ny beholderkontrol-bekendtgørelse med ikrafttræden 1. januar 2013 indfører kontrol af gyllebeholdere hvert 5. år mod hidtil hvert 10. år for beholdere inden for 100 m fra vandløb og søer over 100 m2.

Ændrede regler af stor betydning for § 12-husdyrbrug mht. BAT og oprydningspligt ved definitivt driftsophør

Bindende BAT-konklusioner, krav om revurdering ved nye BAT-konklusioner og afhjælpning af jord- og grundvandsforurening ved driftsophør er hovedelementerne i ændring af bekendtgørelse.

Reminder: Krav til minkavlere om større udbringningsareal ventes pr. 1. aug. 2013

Omregningsfaktoren for mink ventes ændret, så minkavlerne får brug for større udbringningsareal. Husk fristen 1. august for at anmelde nye udbringningsarealer.

Ny husdyrgødningsbekendtgørelse pr. 1. august 2013

Nye regler om overdækning af gylletanke og forsuring som alternativ til nedfældning. Ny omregningsfaktor for mink og nye krav til undtagelsesbrug. Præciseringer af regler for bl.a. opsamling og opbevaring af husdyrgødning og om udbringning på sort jord.

Udbredelsen af majsrodbillen i Tyskland

Majsrodbillen er ”nået til” delstaterne Nordrhein-Westfalen og Sachsen i Tyskland, så eventuelle angreb forventes ikke i Danmark foreløbigt. Majsrodbillen er under offentlig bekæmpelse i EU.

Husk papirskemaer inden 1. september

Husk at få afsluttet igangværende overdragelser af betalingsrettigheder inden 1. september 2013. Herefter kan der kun overdrages via Tast-selv Service, med mindre der er tale om et konkurs- eller dødsbo.

Pas på betalingsrettighederne ved ophør af selskaber

NaturErhvervstyrelsen har meldt ud, at der efter 31. august 2013 ikke kan overdrages betalingsrettigheder fra lukkede selskaber. Dette skyldes, at lukkede selskaber ikke har digital signatur.

Dispensation mulig til I/S'ers betalingsrettigheder

Udmelding fra NaturErhvervstyrelsen åbner for mulighed for at søge dispensation til at bruge papirskemaer, når der skal flyttes betalingsrettigheder fra ophørte I/S'er. Dette er fortsat ikke muligt for så vidt angår kapitalselskaber.

Ny rapport om krydsoverensstemmelse

NaturErhvervstyrelsen har fået udarbejdet en rapport, der sammenligner implementeringen af krydsoverensstemmelse i 4 lande, heriblandt Danmark. Rapporten viser markante forskelle i antal og resultat af kontrollerne.

Gødskning af vintersæd om efteråret

Normalt er der ikke behov for at tilføre vintersæd kvælstof eller fosfor om efteråret. Tilførsel af kvælstof skal kun anvendes for at forebygge manganmangel.

Rugsorters modtagelighed for meldrøjer

Der er nu forædlet flere hybridsorter, der ikke er mere modtagelige overfor meldrøjer end populationssorter. I Tyskland testes sorterne via kunstig smitte med meldrøjer.

Kornbladlus fra hvede er testet for resistens mod pyrethroider

26 prøver af kornbladlus er undersøgt, og der blev ikke fundet resistens i nogen af prøverne.

Såning af vintersæd på 2,3 de/ha undtagelsesbrug

Det er lovligt at nedvisne en græsmark i omdrift på et 2,3 de/ha-undtagelsesbrug efter den 1. september, og efterfølgende så vintersæd direkte uden at der jordbehandles. Det er desværre ikke lovligt for andre end undtagelsesbrugene.

God overvintring af græs

God overvintring af græs er ikke alene afhængig af, hvor kold vinteren bliver, og hvor meget sne der kommer, men også hvordan vi behandler græsset inden vinter.

Anbefalede frøblandinger til græsmarker, 2014

Strandsvinget gør nu sin entre på de økologiske bedrifter. Ø36 er en slæt og afgræsningsblanding til varierende jordtyper.

Kvalitet af handelsgødninger 2012

190 stikprøver i 2012 af handelsgødningers kemiske sammensætning viser, at 24 pct. af gødningerne havde et underindhold af kalium. Andelen med underindhold var størst i mekanisk blandede gødninger.

Fortolkning af vaskepladsbekendtgørelsens krav om vandur

Magnetventil, som kræver aktiv betjening under påfyldning af vand på marksprøjten, opfylder kravet om vandur eller lign. i vaskepladsbekendtgørelsen.

Monitering af fusariumtoksiner i vinterhvede og andre kornarter i 2013

I 2013 er indholdet af fusariumtoksiner undersøgt i 44 hvedeprøver og i et mindre antal prøver af triticale, rug, vårbyg og havre. Der er hovedsagelig fundet et lavt niveau af fusariumtoksiner.

Smitte med forskellige gulrustracer i hvede- og triticalesorter

Aarhus Universitet har i markforsøg i 2013 smittet en række sorter af vinter- og vårhvede samt vinter- og vårtriticale med smitteracer af gulrust. På baggrund af disse data og øvrige sortsforsøg er sorterne blevet indgrupperet i modtagelighed i Sortinfo.

Resistens hos bygbladplet mod SDHI-svampemidler

Der er også fundet isolater med nedsat følsomhed i Danmark.

Bønnefrøbiller fundet i hestebønner

Frøene angribes. Skadedyret ses sjældent i Danmark.

Økonomi i dyrkning af hybridrug til svinefoder

Præsentation fra indlæg på Svinekongres 2013 om økonomi i dyrkning af hybridrug til svinefoder.

Erfaringer fra Slesvig Holsten med svampe i majs

Udbyttet i ubehandlet majshelsæd efter majshelsæd var højere ved pløjning end ved pløjefri dyrkning, hvilket tillægges et lavere angreb af bladsvampe. Svampesprøjtning i upløjet reducerede forskellen, men udbyttet var stadig højere i pløjet og usprøjtet.

Landmænd kender ikke force majeure-regel

Myndighederne har mulighed for at dispensere fra overholdelse af reglerne om landbrugsstøtte og krydsoverensstemmelse i tilfælde af force majeure, men det kræver, at landmanden har givet besked senest 10 dage efter, det igen kunne lade sig gøre.

Kontrakter – Tro og loveerklæring er revideret

Tro og loveerklæringerne ved fravær fra arbejde er blevet revideret.

Overholdelse af opholds- og arbejdstilladelsen for medarbejdere fra 3. lande

Landbrug og Fødevarer og 3 F har udsendt en meddelelse, hvor man henstiller til, at arbejdsgivere overholder de lønmæssige krav der følger af opholdstilladelsen

Informationsmøde den 18. november for formidlere af medarbejdere fra tredjelande

Informationsmøde for formidlere af medarbejdere fra tredjelande om overholdelse af arbejds- og opholdstilladelse med deltagelse af Styrelsen for Fastholdelse og Rekruttering

Formidlermødet den 18. november i Vejle

Interesserede inviteres til formidlermøde i Vejle. Mødet afholdes i samarbejde med 3F, Landbrug & Fødevarer og Styrelsen for fastholdelse og rekruttering i Beskæftigelsesministeriet.

Ansættelseskontrakter revideret

Ansættelseskontrakterne vedr. aftale om overarbejde og i afsnittet om barselsorlov er ændret

01-13 Særligt sagkyndige kan ikke længere attestere erklæringer i forbindelse med efterløn

Fra 1. januar 2013 er det kun registrerede og statsautoriserede revisorer, der kan attestere oplysninger om virksomhedens indtægt vedr. efterløn

Særligt sagkyndige kan fra 1. januar 2013 ikke længere attestere efterlønserklæringer

Årsskema vedrørende 400 timers og 962 timers ordningerne kan kun udfyldes af statsautoriseret eller registreret revisor fra 1. januar 2013, selvom særligt sagkyndige stadig står anført på skemaerne

04-13 Efterløn - selvstændig - 400 timer – 9 ammekøer og 8,3 ha. græs – normtimetal

Afgørelse fra Ankestyrelsen om afslag på efterløn til selvstændig efter 400-timers ordningen

05-13 Efterløn – 400 timer – 12 ha. jord og 10 køer - normtimer

Afgørelse fra Ankestyrelsen med afslag på efterløn efter 400 timers-ordningen

10-13 Udtræden ved tro og love erklæring – momsregistreret ægtefælle

Momsregistrering alene betyder ikke, at man skal anses for at være medejer, CKA vejledende udtalelse

16-13 Dagpenge - Lukning/overdragelse - Bortforpagtning/udlejning – landbrug og freelance virksomhed

Afslag dagpenge - landbrug og virksomhed som freelance bogholder blev anset for en samlet virksomhed pga. samme momsnummer, og i regnskabet var der indtægter fra begge virksomheder

26-13 Dagpenge – selvstændig virksomhed – formueforvaltning - momsregistrering vejledende udtalelse fra CKA

Det anses for formueforvaltning, hvis en ægtefælle er ejer og momsregistreret i virksomheden, men aldrig direkte eller indirekte har deltaget i virksomhedens drift

Fleksjob til selvstændige – indkomstgrundlag

Hjemmesiden om indkomstgrundlag for selvstændige, der har fleksjob i egen virksomhed, er flyttet til Socialjuras hjemmeside

41-13 Efterløn – mindstesats – selvstændig virksomhed i væsentligt omfang – delvist sygefravær

Der var ikke ret til efterløn med mindstesatsen, da der ikke var drevet selvstændig virksomhed i væsentlig omfang, da uger med delvist fravær på grund af sygdom ikke var arbejde i væsentlig omfang.

Medarbejdende ægtefælle – udtræden ved tro og love

Hør indslag på P1 med Beskæftigelsesministeren, ASE og Ulla Tørnæs om medarbejdende ægtefæller i dagpengeklemme

45-13 Fradrag i fleksløntilskud – selvstændig virksomhed - forpagtningsindtægt – tab af erhvervsevne

Er en forpagtningsindtægt efter kommunens skøn selvstændig bibeskæftigelse, skal den fradrages i fleksløntilskud. Erstatning for tab af erhvervsevne skal ikke fradrages i fleksløntilskud. Vejledende udtalelse fra SFR af 15.08.2013

Ny principiel kendelse fra Højesteret gør op med tidligere retspraksis - kreditorer har nu mulighed for at foretage udlæg i mælkekvoter

Højesteret har ved kendelse af den 13. august 2013 endegyldigt afgjort, at en mælkekvote anses for at være et formueaktiv, som kreditorer kan foretage udlæg i.

JM 62-13 Efterløn – selvstændig virksomhed på 18½ timers ordningen – eksempel på ansøgning

En ægtefælle (A) fik bevilget efterløn efter 18½ timers ordningen på et landbrug

JM 63-13 Efterløn 400 timer – eksempel på ansøgning

Eksempel på ansøgning om efterløn efter 400 timers ordningen for en landmand med 6 ammekøer og 11 ha. jord.

JM 66-13 Selvstændig virksomhed - Egen regning og risiko

Medlemmet var ikke momsregistreret og brugte ikke skatteregler som selvstændig.

JM 67-13 Efterløn – genåbning af virksomhed – hektarstøtte - landbrug

Medlemmet havde fortsat ret til efterløn, selv om CVR-nummeret i en tidligere virksomhed midlertidigt blev genåbnet af regnskabstekniske grunde.

JM 68-13 Fleksjob - løn og arbejdsvilkår - der ikke er dækket af overenskomst

Arbejdsgiver kan fastsætte løn og arbejdsvilkår, der afviger fra den sammenlignelige overenskomst. Vejledende udtalelse fra Styrelsen for Fastholdelse og Rekruttering (SFR).

Regneark med fleksløntilskud efter ny ordning (1.1.2013)

Der er udarbejdet et regneark, som kan bruges til beregning af fleksløntilskud for personer, der har fået tilkendt fleksjob efter 1. januar 2013.

Forvaltningsloven ændres 1. januar 2014

Ændringerne angår hovedsageligt reglerne om parters ret til aktindsigt.

Forvaltningsloven ændres 1. januar 2014

Ny offentlighedslov træder i kraft 1. januar 2014

Den nye offentlighedslov handler - ligesom den nugældende - mest om offentlighe-dens ret til aktindsigt i myndighedernes dokumenter. Den nye lov indeholder både forbedrede muligheder for og indskrænkninger i adgangen til aktindsigt.

Ny offentlighedslov træder i kraft 1. januar 2014

NMKN´s forståelse af 50-procentsreglen i sager om vurdering af lugt i forbindelse med anmeldeordningen om fulde stalde

Fra sommeren 2013 ændrer NMKN opfattelse af anvendelsesområdet for 50-procentsreglen. Herefter anser nævnet ikke længere reglen for at være en del af beskyttelsesniveauet for lugt.

Forsøg med anmeldeordninger for husdyrbrug – ny mulighed for frikommuner

Opdatering af artiklens henvisninger til love, bekendtgørelser og paragraffer.

Monitering af fusariumtoksiner i kernemajs 2013

Indholdet af fusariumtoksiner har været meget lavt i 2013 og det laveste siden moniteringen startede for 8 år siden. Den tørre sommer vurderes at være årsagen til det lave indhold.

Resultater fra tidligere forsøg med afvanding

Forsøgsresultater fra Danmark og udlandet viser merudbytte for afvanding. Indlægget opsummerer resultaterne.

Præsentation: Resultater fra tidligere forsøg med afvanding

Indlæg på Plantekongres 2014.

Præsentation: Knoldbægersvamp i vinterraps

Indlæg på Plantekongres 2014.

Ny definition af begrebet ”aktiv landbruger”

Forordning af 17. december 2013 indeholder en egentlig definition af begrebet ”aktiv landbruger”.

JLN Økonomikonferencen 2013 Landmanden som virksomhedsleder

Indlæg på Ny Økonomikonference 2013

JLN Økonomikonference 2013 Juridisk krisestyring

JLN indlæg på økonomikonferencen 2013

JLN Kontrakt på success - få styr på kontrakterne

JLN Plantekongres 2014

Indlægget blev forberedt i 2013 og der blev holdt generalprøve i dec 2013.

JLN Rekonstruktion og gældssanering

JLN Samhandel mellem ejendomme

GLS-A og 3F har indgået ny overenskomst for 2013-15

GLS-a har udgivet en oversigt over ændringerne af overenskomsten

Overenskomsten mellem GLS-A og 3F – lønninger mv. fra 1. marts 2013

Lønninger mv. for perioden 1. marts 2013 til 28. februar 2014 er nu offentliggjort

JM 50-13 En varslet konflikt mod uorganiseret arbejdsgiver var ulovlig

Arbejdsretten fandt at 3F's konfliktvarsel over for en uorganiseret arbejdsgiver var ulovlig, idet den havde til formål at presse arbejdsgiveren til at indgå en mere byrdefuld overenskomst med 3F.

Videnbase og specialrådgivning

På VSP’s hjemmeside ligger flg. publikationer for 2013

Gylleforsuringens ABC

Læs om de forskellige forsuringsteknikker og planlægning af svovlgødskning.

Optimer virkningen af kvælstofgødninger til vintersæd

Forskellige kvælstoftyper virker forskelligt ved udbringning i vintersæd. Derfor skal udbringningstidspunkt og -teknik afpasses efter gødningstypen.

Præsentationer fra indlæg om jordpakning til erfagruppemøde

Slides fra erfagruppemøde 28/6-2013, hvor ca. 10 konsulenter var samlet til temadag.

Planlægning af majshøsten

Høsten af majshelsæd står for døren og såfremt der ikke allerede ligger en klar strategi for majshøsten, er det på høje tid nu at tage stilling til høsttidspunkt for de enkelte marker, såvel som det praktiske omkring høstarbejdet.

Læg strategi for efterafgrøder nu

Skal der udlægges græs i foråret, eller skal der sås korsblomstrede afgrøder ved høst? Læs om alternativer til pligtige efterafgrøder, som helt eller delvist kan bruges til at opfylde efterafgrødekravet.

Svampebekæmpelse i vinterhvede med forfrugt hvede og samtidig reduceret jordbearbejdning

Ved svampebekæmpelse i hvede med forfrugt hvede og samtidig reduceret jordbearbejdning skal der være tilstrækkelig effekt mod både hvedebladplet og Septoria, da begge svampe kan optræde.

Svensk prognose for angreb af rapsjordlopper i 2012-2013

Der forventes svage til moderate angreb i efteråret 2013.

10 svar på spørgsmål om husdyrgødning

Hyppigt stillede spørgsmål om udbringning og anvendelse af forskellige typer af husdyrgødning.

Byggeblad om opbevaring af afgasset fiberfraktion i overdækket markstak

Fiberfraktion fra afgasset, separeret husdyrgødning og andre organiske restprodukter kan opbevares i markstak, når tørstofindholdet er minimum 26 pct., og der er anvendt dekantercentrifuge.

Forbruget af jordbrugskalk i 2012

I 2012 er forbruget af kalk steget med knapt 17 procent sammenlignet med året før. Således endte det samlede forbrug på 426.000 tons ren kalciumkarbonat.

Forbud mod skadedyrsbejdser i gruppen neonicotinoider

Det er nu vedtaget, at 3 aktivstoffer bliver forbudt i en 2-årig periode fra 1.december 2013 i afgrøder, der er attraktive for bier.

Isolater med nedsat følsomhed mod SDHI-midler

I 2012 er der fundet nedsat følsomhed mod SDHI midler hos 1 isolat af hvedegråplet og 2 isolater af bygbladplet i hhv. Nordfrankrig og Nordtyskland.

Forebyg skadedyr i kornlageret

Rengør kornlageret grundigt nu, hvor beholdningerne er små, og før den nye høst tages ind.

Skab dig overblik over ukrudtet inden høst

Tag en tur rundt i markerne før høst og få overblik over ukrudtet. Det giver et godt beslutningsgrundlag til at vælge midler og dosis til næste vækstsæson. Se fotos af de mest drilske arter og læs, hvordan du bedst holder dem i skak.

Aftale om overførsel af husdyrgødning - (harmonikrav)

Skabelon til overførselsaftale. Overførselsaftalen er revideret igen i september 2013.

”Aftale om overførsel af husdyrgødning – (harmonikrav)” er opdateret

I september 2013 har Erhvervsjura opdateret skabelonen til overførselsaftalen, så regel-henvisningerne er i overensstemmelse med den nye husdyrgødningsbekendtgørelse, der trådte i kraft 1. august 2013.

Afsluttende rapport

Præsentation: FarmTest - udbringning af flydende gødning

Indlæg på Plantekongres 2014.

Høst af vinterraps

Høst af ensartede rapsmarker kan ske direkte, mens mere uensartede marker med fordel kan nedvisnes eller skårlægges. Beslutningen om høstmetode skal træffes på tidspunktet for skårlægning, dvs. når afgrøden har et gulligt skær.